Du är en del av Sveriges beredskap

Denna vecka är det Krisberedskapsvecka i Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill att vi som privatperson reflekterar över hur vi kan lösa vardagen vid kris och krig samt skaffar oss en hemberedskap.

MSB Krisberedskapsveckan

Det finns många tips på hur vi som privatpersoner kan klara oss i olika krissituationer. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta kommunens kris- och beredskapssamordnare Martin Modig.

Vi har sammanställt en lista där du kan läsa mer och i veckan finns informationsmaterial om krisberedskap att hämta på Hällefors bibliotek.

Hemberedskap

Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.
Läs mer om vad som kan vara bra att ha hemma

Matberedskap

I kris eller krig behöver vi ändra våra matvanor. MSB ger tips på hur du kan förbereda dit och vad som är bra att ha hemma.
Läs mer om matberedskap

När det är brist på rent vatten

Vid långvarigt strömavbrott och när det finns bakterier i dricksvattnet är det viktigt att veta hur du ordnar med vatten.
Läs mer om när det är brist på rent vatten.

När det är värmeavbrott

Det kan vara tufft att vara utan värme i sin bostad, framförallt på vintern. Ett sätt att förebygga konsekvenserna av längre värme­avbrott är att ha till exempel filtar, sovsäckar och tändare och värmeljus hemma.
Läs mer om när det är värmeavbrott

 

För mer information och frågor

Martin Modig
Kris- och Beredskapssamordnare
Tfn: 0591-643 89
E-post: martin.modig@hellefors.se