Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp

Pihlskolans restaurang- och livsmedelsprogram - först i Sverige att erbjuda gymnasial lärlingsanställning

Pihlskolans restaurang- och livsmedelsprogram blir först i Sverige med att kunna erbjuda sina elever en gymnasial lärlingsanställning. Detta är möjligt genom ett samarbete med Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård som startar hösten 2023.

Eleverna kommer att läsa sitt första läsår på skolan och inför årskurs två får eleverna ansöka om gymnasial lärlingsanställning på Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård. Den gymnasiala lärlingsanställningen innebär att eleverna läser kurser på skolan samtidigt som halva studietiden genomförs på företagen. Eleverna får lön för sin insats och anställningen är reglerad i ett lokalt avtal upprättat mellan arbetsgivare, Visita och HRF.

Samarbetet mellan Pihlskolan, Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård är det första i Sverige där man erbjuder elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet en gymnasial lärlingsanställning.

Bakgrunden är att det under flera år har varit ett lågt söktryck till restaurang- och livsmedelsprogrammet samtidigt som restaurangbranschen har haft svårt att rekrytera kompetent personal.

Logga Pihlskolan