Beredskapsveckan
Beredskapsveckan är en temavecka och kommunikationsinsats vecka 39 varje år. Veckan leds av MSB och genomförs av många aktörer samtidigt i syfte att stärka motståndskraften hos invånarna. Temat för 2024 är ”Sätt i gång!”.
Alla medborgare har ett eget personligt ansvar för sin egen och sina näras säkerhet. Håll dig uppdaterad och samla kunskap, på ditt sätt. Nedan finner du information som kan vara till hjälp. Sätt igång!
Är vi starka och friska bör vi räkna med att samhällets resurser till en början framför allt kommer att användas för att hjälpa svaga och utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn. Kan du klara dig utan samhällets hjälp i en vecka vid en eventuell kris? Vid en kris är det viktigt att veta hur du ska agera. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre. Samtidigt är det viktigt att hjälpa andra.
Sju dagar – Öva för att klara en vecka i kris eller krig
Utmana dig själv med hjälp av MSB material "Sju dagar – Öva för att klara en vecka i kris eller krig". Övningen är ett sju dagars-scenario med lärande och praktiska tips. Du finner materialet nedan i form av en folder och en webbutbildning.
Under vecka 39 finns foldern även att hämta i receptionen på kommunhuset (Formens hus) samt på biblioteket. I receptionen visas även en krislåda att inspireras av.
Checklista över bra saker att ha hemma
- Batteridriven radio
- Vatten i plastflaskor eller dunk
- Sovsäck
- Värmeljus
- Tändstickor eller tändare
- Spritkök
- Mat för en vecka (checklista för mat)
- Husapotek och medicin
- Kontanter
- Swish eller annan betalningslösning
- Ficklampa
- Batterier
- Laddad powerbank
- Viktiga telefonnummer på papper
- Karta över närområdet
Information och film om hemberedskap
Om krisen eller kriget kommer
Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" är samhällsinformation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Den handlar om hur vi ska bli bättre förberedda på till exempel allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter.
Skyddsrum
Runt om i Sverige finns ett stort antal skyddsrum som ska skydda befolkningen vid krig. I fredstid får skyddsrummen användas till annat, men de ska kunna iordningställas inom två dygn. Har du frågor om skyddsrum – kontakta MSB.