Hällefors kommuns logotyp
engelsk
Finsk
hus

Energi- och klimatrådgivning

Samhällsbyggnad Bergslagen driver energi- och klimatrådgivningen för Hällefors kommun. Rådgivningen vänder sig till allmänheten, organisationer, föreningar samt små och medelstora företag i kommunen.

Vad kan du få hjälp med?

På energi- och klimatrådgivningen kan du få hjälp med bland annat genomgång av den egna energisituationen, val av värmesystem, energispartips och energieffektivisering. Rådgivningen är kostnadsfri för alla.

Mer information om energi- och klimatrådgivningen

När träffas energi- och klimatrådgivaren?

Du kan även träffa energi- och klimatrådgivaren på följande platser och tider, efter att först bokat en överenskommen tid telefon 0581-812 34.

Hällefors Biblioteket, tisdagar cirka klockan 10.00–11.00
Grythyttan Biblioteket i Måltidens hus, tisdagar cirka klockan 11.00–12.00

Mer information på Samhällsbyggnad Bergslagen

Stöd och bidrag

På energiområdet finns det olika energibidrag och stöd att söka från olika aktörer.

Rot-avdrag

Du kan utnyttja ROT-avdraget för flera energibesparande åtgärder. Exempel på energiåtgärder som kan omfattas av ROT-avdraget för arbetskostnader är borrning för bergvärme, grävning för jordvärme, byte av fönster och dörr, inmontering av solceller, byte av panna, montering och byte av ventilation och installation av värmepump.

skatteverket.se

Värmepump

Innan du installerar en värmepump som tar tillvara värme från berg, jord, grund- och ytvatten måste du ha tillstånd. Du söker tillstånd genom att göra en anmälan till Samhällsbyggnad Bergslagen.

Om du installerar en luftvärmepump för hushållet behöver du inte göra en anmälan.

Energikalkylen

Fyll i Energikalkylen så får du praktiska energisparande råd och tips på vad du kan göra hemma - allt från enkla spartips till att byta hela värmesystemet.

Länk till energikalkylen

Hällefors kommun, Sikforsvägen 15, 712 83 Hällefors | 0591-641 00 | org.nr: 212000-1942 | kommun@hellefors.se