Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp

Kulturmiljöer

I Hällefors kommum finns fler kulturmiljöer som du kan besöka på egen hand eller boka en visning.

Flicka som målar läpparna framför en spegel.

Upplev 50-talet. Två lägenheter visar hur en arbetarfamilj och en tjänstemannafamilj bodde på 1950-talet. Sommartid är du välkommen på ett drop-in besök under vissa tider. Övriga året är grupper välkomna att boka besök. Ni tittar runt på egen hand och det finns tryckt material och en ljudguide som berättar om lägenheterna och dess föremål.

Informationsblad om 50-tals lägenheterna Pdf, 1.6 MB.

Boka besök

När vi har möjlighet öppnar vi lägenheterna för grupper. Då kostar ett besök 200 kronor, 4 personer ingår. Efterföljande personer betalar 40 kronor per person. Barn och ungdomar 15 år och yngre har fri entré.

Kontaktuppgift

Vill du besöka lägenhterna så är du välkommen att skicka en förfrågan till:
Föreningen Korpen Hällefors, Günther Heydorn,
e-post: g_heydorn@hotmail.com
Tel: 070-609 39 01

Hitta hit

Adressen är Sävenforsvägen 2. Entrén är från innegården.

Friluftsmuseum i Bredsjö där man genom en historisk vandring får ta del av svedjefinnarnas historia och liv från slutet av 1500-talet och ett par hundra år framåt i tiden. Längs den cirka två kilometer långa stigen, finns informativa skyltar uppsatta vid de historiskt intressanta byggnaderna.

Finnstigens hemsida

Krokbornsparken – Sveriges äldsta folkpark är uppförd 1796 av bergsrådet Detlof Heikenskiöld. Här skulle arbetarna roa sig utan den förgörande alkoholen. Halvön där parken är placerad blev utformad som en engelsk park med olika nöjesinslag, danssalong, karuseller och gungor, amfiteater och dylikt. Runt parken finns vackra naturstigar som följer formationerna i naturen. Krokbornsparken blev förklarad som kulturminne 1996.

Serveringen är öppen söndagar sommartid med olika teman.
www.krokborn.se

Besök Folkets Hus Rotunda i Bredsjö. Konstutställningen visar olika typer och färger av slaggsten, sprakande masugnscollage med gammal och framtida grön teknik, svartvita bilder från Bredsjö hytta och dess historia samt några lokala konstnärers bilder.

bredsjofolketshus.se/slaggstensutstallning-hyttkonst

Du kan även gå en slaggstenspromenad i Bredsjö och titta på var och hur den vackra slaggstenen använts. Det finns vackra murar, jordkällare och husgrunder som är byggda av gröna slaggstenar. Slaggstenen är en restprodukt från järnframställningen i Bredsjö hytta, som var verksam fram till 1962.

bredsjofolketshus.se/slaggstenspromenad

Cirka en kilometer sydost om sjön och samhället Grängen ligger Slotterbergets gruvfält med anor från 1700-talet. Med dess stora bergsskreva, som är rester från den tidigare dagbrytningen, och den knappa 250 meter långa dagorten, är det verkligen en sevärdhet. Här finns rester av konstgångar och linspel som är dolda i storskogen. Uppmärkt gruvstig med upplysningstavlor ger möjligheter för egna strövtåg. Den så kallade "Venuspassagen" är framtagen och gångbroar finns över gruvhålen. Skyltat från byn Grängshyttan.

Senast uppdaterad