Lånetider och avgifter

Information om lånetider och vad som gäller för att reservera för böcker samt vilka avgifter som tillkommer när böcker lämnas för sent.

Lånetid

Lånetiden för böcker är normalt fyra veckor. Reserverade böcker och tidskrifter har kortare lånetid, 14 dagar.

Om en bok inte är reserverad kan du låna om den högst två gånger. Du kan själv låna om på bibliotekets webb genom att logga in på Mina sidor med ditt lånekortsnummer och din PIN-kod. Det går även bra att ringa eller besöka biblioteket så hjälper vi till.

Reservationer

Om du vill låna en bok som är utlånad kan du reservera den. Vi kan hjälpa dig med det på biblioteket eller så kan du göra det själv genom att logga in med ditt lånekortsnummer och din PIN-kod. När boken kommer tillbaka till biblioteket får du ett meddelande via SMS, e-post eller brev. Att reservera en bok kostar inget.

Reserverade böcker ska hämtas inom en vecka.

Förseningsavgifter

Biblioteket tar ut förseningsavgifter för lån som lämnas tillbaka för sent. Avgiften är 5 kr/bok och påbörjad vecka. Detta gäller också fjärrlån. Barn under 18 år behöver inte betala någon förseningsavgift.

Borttappad eller förstörd media

Har du tappat bort din bok eller om den blivit förstörd så får du betala en ersättningsavgift. Schablonpriset för barnböcker är 100 kr och för vuxenböcker 300 kr.

Påminnelser

Har du inte lämnat tillbaka dina lån när lånetiden gått ut skickar biblioteket två påminnelser via sms, e-post eller brev. Lämnar du ändå inte tillbaka dina lån, så skickar vi en räkning.

Sidan är uppdaterad 8/9 2020 09.30.21