Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp

Museer

Det finns fyra olika museer att besöka i Hällefors kommun. 50-talslägenheter i Hällefors,  kokboksmuseum i Grythyttan, kurortmuseum i Loka och friluftsmuseet Finnstigen i Bredsjö.

Gammal Kokbok i Måltidens hus

Upplev 50-talet. Två lägenheter visar hur en arbetarfamilj och en tjänstemannafamilj bodde på 1950-talet. Sommartid är du välkommen på ett drop-in besök under vissa tider. Övriga året är grupper välkomna att boka besök. Ni tittar runt på egen hand och det finns tryckt material och en ljudguide som berättar om lägenheterna och dess föremål.

Öppet sommaren 2024

Mellan den 24 juni – 9 augusti är du välkommen på drop-in besök
tisdagar kl 15 – 17 och torsdagar kl.10 – 12.

Ett besök kostar 50 kr för alla över 15 år. Familj 200 kr.

Boka besök

Grupper är välkomna att boka ett besök. Minimum 200 kronor, 4 personer ingår. Över 5 personer 40 kronor per person. Alla under 18 år gratis.

Kontaktuppgifter

24 juni – 17 juli. E-post: huggkroken@hotmail.com eller tfn:073-064 80 16

18 juli – 9 augusti. E-post: g_heydorn@hotmail.com eller tfn: 070- 609 39 01

Övrig tid: turist@hellefors.se.

Hitta hit

Adressen är Sävenforsvägen 2. Entrén är från innegården.

Friluftsmuseum i Bredsjö där man genom en historisk vandring får ta del av svedjefinnarnas historia och liv från slutet av 1500-talet och ett par hundra år framåt i tiden. Längs den cirka två kilometer långa stigen, finns informativa skyltar uppsatta vid de historiskt intressanta byggnaderna.

Finnstigens hemsida

I Måltidens Hus i Grythyttan ligger Nordens första kokboksmuseum. Museet är uppbyggt kring stora delar av restaurangmannen Tore Wretmans unika kokbokssamling. Bland de drygt tusen titlarna återfinns bland annat världens äldsta tryckta kokbok.

För tillfället går det inte att besöka muséet eller boka en visning av kokbokmuséet eller Måltidens Hus.

www.oru.se

Kurortsmuseum som på ett levande sätt återger den gamla brunnskulturen och dess behandlingar och nöjen. En del av museet är den gamla brunnskyrkan från 1824 med Lokasalongen, där man fortfarande dricker brunn.

lokabrunn.se/var-historia

Senast uppdaterad