Mat och måltider skola

Hällefors kommuns offentliga kök tillagar mat i två skolkök, en förskolor samt ett omsorgskök med matdistribution, tre av våra kök är mottagningskök, ett är ett omsorgskök och två förskolekök. Varje dag lagas det cirka 900 portioner till skola och förskola och 170 portioner lunch till omsorgens gäster.

Lärkans förskola tillreder sin egen mat till sina elever och levererar till Smultonstället.

Klockarhagsskolan och Grythyttans skola serverar alltid minst två varmrätter och en dagens soppa. Varje dag ingår det smör, bröd, sallad, ekologisk mjölk eller vatten.

Alla måltider är avgiftsfria till och med 19 års ålder.

Rekommenderad energi- och näringsinnehåll för frukost är 20–25% och för mellanmål 10–15%. Skollunch tillgodoser cirka 30 procent av det dagliga energi- och näringsinnehållet. Rekommendationen gäller hela måltiden, inklusive bröd, mjölk och salladsbuffé och beräknas som ett genomsnitt under en vecka.

Även rummet, mötet, produkten, stämningen och styrsystemet kommer att vara en betydande del i vårt arbete. Det innebär att rumsmiljö ska vara lika viktig som maten. Mötet mellan kökspersonal, elever och pedagoger ska skapa en stämning som är av hög kvalitet.

Vid födoämnesallergi, sjukdom eller födoämnesöverkänslighet är eleverna berättigade till specialkost. Har ert barn behov av specialkost är ni välkommen att kontakta en av kommunens skolsköterskor. När det gäller förskolans elever så kan vårdnadshavare kontakta BVC eller berört kök för vägledning.

Måltiderna och råvarorna ska följa årstider och säsong, helger och högtider med klimatsmarta val och ett ekologiskt mattänk. Målet för inköp av ekologiska livsmedel är 25 %.

Dokument

Kontakt

Stefan Lahti, måltidschef
Telefon: 0591-641 47
E-post: stefan.lahti@hellefors.se

Sidan är uppdaterad