Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp

När det är brist på rent vatten

Vid långvarigt strömavbrott och när det finns bakterier i dricksvattnet är det viktigt att veta hur du ordnar med vatten. Brist på rent vatten är allvarligare än brist på mat.

tappar upp vatten ur kran i ett glas

Ha alltid upptappat dricksvatten hemma. Förvara vattnet i dunkar, mörkt och kallare än rumstemperatur så håller det sig fräscht längre.

Eller förbered dig genom att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott. Fyll inte flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser.

Gränsen för hur länge det går att förvara dricksvatten har mer med lukten och smaken att göra än med risk för sjukdom.

Blir det brist på vatten kan kommunen ställa ut vattentankar. Där kan man hämta vatten i sina egna dunkar och flaskor. Var och när det finns vattentankar utställda meddelas av kommunen.d vatten

Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter behöver du rena det. Detsamma gäller för vatten du har hämtat ute, eller om du använder snö och is. Det ska kokas innan du kan dricka det eller använda det i matlagning.

  • Koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt med stora bubblor. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
  • Häll upp det kokta dricksvattnet i en ren kanna eller flaska, och låt det svalna.

Det finns också andra metoder för att rena vatten, till exempel tabletter. De metoderna kan rena vattnet från skadliga mikroorganismer, men hjälper inte mot kemiska föroreningar.

Faktablad kokning av dricksvatten - svenska

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gett ut en film om hur du själv ordnar med vatten och kokar det.

MSB:s instruktionsfilm på hur du löser detta med vatten

Senast uppdaterad