Tidigare elever

Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig som elev en bra grund inom branschen. Vi har många elever som efter sin utbildning arbetar som kockar, inom servering eller som bartender både inom Sverige såväl utomlands. Denna bransch kan även leda dig till andra yrken förutom kök och servering.

Här kan du läsa vad några av våra tidigare elever anser om vår utbildning och vad de har gjort och arbetat med efter studenten.

Vad har du arbetat med sedan du gick ut skolan?

– Jag har arbetat på restaurang Pontus Brunnsgatan 1 i två år direkt efter jag tagit studenten. Efter det jobbade jag i Paris i ett år på en restaurang som heter Restaurant Jean François Piège som har två stjärnor i Guide Michelin. När jag kom tillbaka till Sverige jobbade jag på restaurang Jonas. Jag var med i semifinalen av Årets Kock 2013.

Var arbetar du idag?

– Idag arbetar jag på restaurang Lilla ego med krögarna Daniel Räms, årets kock 2013, Tom Sjöstedt, årets kock 2008.

Vad har Pihlskolan betytt för dig i din yrkesbana?

– Pihlskolan gav mig en bra grund för att ta mig dit jag är idag, med tanke på att skolan inte var så stor fick man en väldigt personlig kontakt med lärare och med likasinnade människor.

Vad har du arbetat med sedan du gick ut skolan?

– Under det sista året på Pihlskolan blev jag mer intresserad av bartenderyrket, tack vara den väldigt givande bartenderkursen vi hade. Direkt efter studenten fick jag sommarjobb som bartender/ servitör i min hemstad och efter sommaren valde jag att flytta utomlands under 6 månader och jobbade som bartender. Jag har även arbetat fem säsonger som bartender i Sälen, varav de tre sista åren som bar- och restaurangchef.

– Jag ställde även upp i bartender SM och gick till final men föll på mållinjen.

– Efter Sälen så flyttade jag till Oslo och fortsatte jobba som bartender på en av Oslos hetaste barer och det tog inte lång tid innan jag fick barchef-tjänsten på samma bar.

Var arbetar du idag?

– Nu efter 4 år i Oslo så har jag fått möjligheten att jobba som controller för en av Oslos topprestaurangkoncern med 6 restauranger/ nattklubbar vilket gör att jag fortfarande har möjligheten att få vara kvar i branschen jag älskar men med lite mer regelbundna tider. Det finns jobb inom restaurangbranschen som inte är servitör/kock eller bartender som man kan jobba sig upp till.

Vad har Pihlskolan betytt för dig i din yrkesbana?

– Jag har väldigt mycket att tacka Pihlskolan för, deras utbildning är extremt bra och lärarna har en glöd i deras sätt att lära ut som gjorde att du verkligen ville lära dig. Jag sitter och har suttit med arbetsintervjuer och har verkligen sett stor skillnad på kunskap och erfarenhet på de personer från Pihlskolans utbildning mot personer som kommer från andra utbildningarna i landet.

– Pihlskolan ger dig verkligen alla förutsättningar för att få en lång och kul karriär inom branschen. Jag ångrar verkligen inte att jag valde Pihlskolan under min gymnasietid och kommer på besök då och då för att hålla i en flairingkurs.

Vad har du arbetat med sedan du gick ut skolan?

– Jag har arbetat utomlands på Mallorca och Teneriffa sedan jag tog studenten. Jag har arbetat på ett 10-tal olika restauranger som kock, kökschef, servitris och bartender.

Var arbetar du idag?

– Idag jobbar jag som kökschef på en restaurang som heter Chili Lounge på Mallorca.

Vad har Pihlskolan betytt för dig i din yrkesbana?

– Pihlskolan har betytt mycket för mig. Det gav mig en bra grund att stå på när jag skulle ut i arbetslivet. Där fanns mycket engagerade lärare som verkligen såg varje elev som en individ och anpassade utbildningen vid behov, utifrån detta. Vilket bidrog till att alla fick en möjlighet att lyckas.

– Jag fick möjlighet att göra praktik utomlands. I mitt fall på Mallorca. Idag arbetar jag som kökschef på den restaurangen där jag gjorde min praktik. I utbildningen erbjöds kurser utöver de vanliga kurserna. Jag valde till exempel att gå Estetisk tävlingsmatlagning och en styckningskurs utöver det ordinarie kursutbudet. Jag kan varmt rekommendera restaurangutbildningen på Pihlskolan om du vill ha en högklassig utbildning.

Sidan är uppdaterad