Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp

Museer

Det finns fyra olika museer att besöka i Hällefors kommun. 50-talslägenheter i Hällefors,  kokboksmuseum i Grythyttan, kurortmuseum i Loka och friluftsmuseet Finnstigen i Bredsjö.

Gammal Kokbok i Måltidens hus

Besök Hällefors 50-talslägenheter på Sävenforsvägen 2. Du får se en arbetarbostad respektive en modern lägenhet inspirerad av H55-utställningen.

Boka besök

Du välkommen att boka ett besök. Skicka en e-postförfrågan till turist@hellefors.se eller ring 0591-644 77. Du går på egen hand och tittar i lägenheterna. Det finns tryckt material och en ljudguide som berättar om lägenheterna och dess föremål.

Minimum 200 kronor, 4 personer ingår. Över 5 personer 40 kronor per person. Alla under 18 år gratis.

Friluftsmuseum i Bredsjö där man genom en historisk vandring får ta del av svedjefinnarnas historia och liv från slutet av 1500-talet och ett par hundra år framåt i tiden. Längs den cirka två kilometer långa stigen, finns informativa skyltar uppsatta vid de historiskt intressanta byggnaderna.

Finnstigens hemsida

I Måltidens Hus i Grythyttan ligger Nordens första kokboksmuseum. Museet är uppbyggt kring stora delar av restaurangmannen Tore Wretmans unika kokbokssamling. Bland de drygt tusen titlarna återfinns bland annat världens äldsta tryckta kokbok.

För tillfället går det inte att besöka muséet eller boka en visning av kokbokmuséet eller Måltidens Hus.

www.oru.se

Kurortsmuseum som på ett levande sätt återger den gamla brunnskulturen och dess behandlingar och nöjen. En del av museet är den gamla brunnskyrkan från 1824 med Lokasalongen, där man fortfarande dricker brunn.

lokabrunn.se/var-historia

Senast uppdaterad