Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp

Vandra och naturreservat

Ta en avkopplande promenad eller gör ett dagsäventyr på någon av våra vandrings- och promenadstigar. Eller upptäck något av våra 35 naturreservat.

Björskogsnäs

Björskogsnäs naturreservat är ett populärt utflyktsmål. Från parkeringen till reservatet är det en 1,3 kilometer lång promenad till naturreservatet. Längs promenaden finns informationsskyltar som berättar om områdets historia, flora och fauna. I reservatet finns en 1,3 kilometer lång promenadstig.

Information om Björskogsnäs på lansstyrelsen.se

Knuthöjdsmossen

Strax utanför Hällefors ligger Knuthöjdsmossen som har ett väldigt rikt fågelliv. Här finns en spångad stig på 1,5 km bland hundratals små gölar, välvda mossar och högmossar. De första 500 m av spången ut på myren är bredare och anpassad för rullstolar. Under perioden 1 april och 1 september är stora delar av den spångade stigen stäng för att skydda fågellivet. Se mer information och karta på länsstyrelsens webbplats.

Information om Knuthöjdsmossen på lansstyrelsen.se

Grythyttan

I Grythyttan finns en 3 kilometer skyltad promenadväg kallad "Promenaden" som tar dig genom samhället och dess historia. Vill du få information om vad du ser längs vägen finns ett informationsblad.

Informationsblad om Promenaden Pdf, 2.1 MB.

Skulpturslingan i Hällefors

I Hällefors finns fem skulpturparker. Besök dem alla genom att gå den cirka 6 kilometer långa slingan som binder ihop dem. Slingan är utmärkt på Hällefors kommunkarta.

Hällefors kommunkarta

Hurtigtorpet

Vid Hurtigtorpets motionscentral finns det motionsspår från 1,5 kilometer till 15 kilometer. Serviceanläggningen innehåller dusch, toalett och bastu.

svenskalag.se/halleforslk

Postleden

Postleden är en 61,5 kilometer lång vandringsled som binder samman Silverleden och Bergslagsleden. Leden går genom fem vilda naturreservat – Ställbergsmossen, Kaljoxadalen, Nittälvsbrännan, Genstigs­brännan och Ljustjärnsskogen. Postleden är uppdelad i fyra etapper som finns att ladda ner på bergslagen.se.

www.bergslagen.se

Nittälven

Nittälvsdalen är området för dig som vill uppleva ett riktigt friluftsäventyr. Här finns stigar och vandringsleder i varierad längd och flertalet rastplatser. Området ger alla förutsättningar för en vandring att minnas.
www.lansstyrelsen.se/orebro/nittalven

Silverleden

Silverleden är en 65 kilometer lång vandringsled med start och mål vid Hurtigtorpet i Hällefors. Den går genom trakter där silverbrytningen var omfattande under 1600-talet. Leden har bitvis storkuperad terräng med prägel av norrlandsnatur och har gott om sjöar och vattendrag. Längs leden finns platser där du kan fylla på vatten. Karta finns att köpa hos Hällefors Vandrarhem och kanotcenter samt OK Q8 Hällefors.

Senast uppdaterad