Mat och måltider skola

Hällefors centralkök finns placerad på Klockarhagsskolan och levererar mat till två skolor, fyra förskolor samt fyra omsorgskök och matdistribution. Det finns även en förskola som är ett tillagningskök. Varje dag lagas det cirka 900 portioner till skola och förskola och 170 portioner lunch till omsorgens gäster.

Centralköket skickar lunch till Grythyttans skola och till förskolorna Gryhyttan, Lärkan, Bananen och Smultronstället. I Maskens förskola tillreder man sin egen mat till sina elever.

Alla måltider är avgiftsfria till och med 19 års ålder.

Klockarhagsskolan och Grythyttans skola serverar alltid två varmrätter och en dagens soppa. Varje dag ingår det smör, bröd, sallad, ekologisk mjölk eller vatten.

Rekommenderad energi- och näringsinnehåll för frukost är 20–25% och för mellanmål 10–15%. Skollunch tillgodoser cirka 30 procent av det dagliga energi- och näringsinnehållet. Rekommendationen gäller hela måltiden, inklusive bröd, mjölk och salladsbuffé och beräknas som ett genomsnitt under en vecka.

Även rummet, mötet, produkten, stämningen och styrsystemet kommer att vara en betydande del i vårt arbete. Det innebär att rumsmiljö ska vara lika viktig som maten.

Mötet mellan kökspersonal, elever och pedagoger ska skapa en stämning som är av hög kvalitet.

Specialkost

Vid födoämnesallergi, sjukdom eller födoämnesöverkänslighet är eleverna berättigade till specialkost. Har ert barn behov av specialkost är ni välkommen att kontakta en av kommunens skolsköterskor. När det gäller förskolans elever så kan vårdnadshavare kontakta BVC eller berört kök för vägledning.

Ekologisk & klimatsmart mat

Måltiderna och råvarorna ska följa årstider och säsong, helger och högtider med klimatsmarta val och ett ekologiskt mattänk.
Målet för inköp av ekologiska livsmedel är 25 %.

Information och fakta

  • Antal serverade portioner 2015: 218 500 portioner (förskola, skola och omsorg)

Kortfattat om...

Kontakt

Stefan Lahti, måltidschef Telefon: 0591-641 47
E-post: stefan.lahti@hellefors.se