jordglob
Finsk
Hällefors kommuns logotyp
Hällefors kommuns logotyp
jordglob
Finsk

Mat och måltider skola

Hällefors kommuns offentliga kök består av fyra tillagningskök där två är skolkök, ett förskolekök med matdistribution samt ett omsorgskök med matdistribution. Mottagningsköken är ett omsorgskök och två förskolekök. Varje dag lagas det cirka 900 portioner till skola och förskola och 170 portioner lunch till omsorgens gäster varav ca 45 betår av matlådor.

Lärkans förskola tillreder mat till sina elever och levererar lunch till Lärkans två andra mottagningskök samt till fsk. Smultronstället.

Klockarhagsskolan och Grythyttans skola serverar alltid minst två varmrätter och en dagens soppa. Varje dag ingår det smör, bröd, sallad, ekologisk mjölk eller vatten.

Alla måltider är avgiftsfria till och med 19 års ålder.

Björkhaga omsorgskök tillreder lunch, kvällsmåltid och matlådor. Köket har leverans av lunch till Fyrklöverns kök och lunch och kvällsmåltid till Gillersgårdens vård och omsorgsboende, samt matdistribution till boende i Hällefors och Grythyttan med omnejd.

Björkhaga köket har även en lunchrestaurang som är öppet för allmänheten under vardagar.

Rekommenderad energi- och näringsinnehåll för frukost är 20–25% och för mellanmål 10–15%. Skollunch tillgodoser cirka 30 procent av det dagliga energi- och näringsinnehållet. Rekommendationen gäller hela måltiden, inklusive bröd, mjölk och salladsbuffé och beräknas som ett genomsnitt under en vecka.

Även rummet, mötet, produkten, stämningen och styrsystemet är av en betydande del i vårt arbete. Det innebär att rumsmiljö ska vara lika viktig som maten. Mötet mellan kökspersonal, elever och pedagoger ska skapa en stämning som är av hög kvalitet.

Vid födoämnesallergi, sjukdom eller födoämnesöverkänslighet är eleverna berättigade till specialkost. Har ert barn behov av specialkost är ni välkommen att kontakta en av kommunens skolsköterskor. När det gäller förskolans elever så kan vårdnadshavare kontakta BVC eller berört kök för vägledning.

Måltiderna och råvarorna ska följa årstider och säsong, helger och högtider med klimatsmarta val och ett ekologiskt mattänk. Politiskt mål för inköp av ekologiska livsmedel är 25 %.

Måltiderna följer bl.a Svenska Näringsrekommendationer för olika gruppers behov av energi och näring. Kosten och råvarorna ska följa årstider och säsong, helger och högtider med klimatsmarta val och ett kvalitativt mattänk.

Varifrån livsmedel är inköpta ifrån

Inköp av råvaror med ursprung Sverige ca - 70 %

Därefter kommer inköpen av råvaror främst från Danmark, Nederländerna, Tyskland och övriga Europa.

Lokal- och regionalproducerade livsmedel

Hällefors definition på lokal- och regionalproducerade livsmedel är följande.

  1. Närproducerande livsmedel inom radie om 15 mil.
  2. Regionalproducerande livsmedel inom radie om 25 mil.

Livsmedel prioriteras i turordning om val kan ske vid inköp.

  1. Ekologiska närproducerande livsmedel/råvaror.
  2. Konventionella närproducerande livsmedel/råvaror.
  3. Ekologiska livsmedel/råvaror från Sverige och Europa.
  4. Konventionella livsmedel/råvaror från Sverige och Europa.
  5. Ekologiska livsmedel/råvaror från tredje land.
  6. Konventionella livsmedel/råvaror från tredje land.

Kontakt

Stefan Lahti, måltidschef
Telefon: 0591-641 47
E-post: stefan.lahti@hellefors.se

Sidan är uppdaterad